Ανάλγητη ενέργεια


Ευαισθητοποιημένος όπως πάντα ο Σπύρος Γαληνός για τα θέματα των Α.Μ.Ε.Α απέδειξε ακόμα μία φορά το πραγματικό του ενδιαφέρον για τους συμπολίτες του και υπέβαλε την παρακάτω επερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς. Η επερώτηση ήρθε μετά από το δημοσίευμα του blog και κοινοποίηση του προβλήματος. Για μία ακόμα φορά συγχαρητήρια στο ΑΝΘΡΩΠΟ Σπύρο Γαληνό.

 Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: α) τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και β) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

ΘΕΜΑ: Ανάλγητη ενέργεια η διακοπή της δωρεάν παροχής παραφαρμακευτικού υλικού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων


Μέχρι πρόσφατα το ΙΚΑ δικαιολογούσε για τους τετραπληγικούς, τους παραπληγικούς, τους ασθενείς με την νόσο αλτσχάιμερ, με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που παρέμειναν κλινήρεις και άλλες κατηγορίες ασθενών ποσότητες παραφαρμακευτικού υλικού σε μηνιαία βάση.

Θέλω να πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι οι ασθενείς αυτών των κατηγοριών χρήζουν – εξαιτίας της νόσου- ιδιαίτερης μεταχείρισης φροντίδας και ότι ο ασθενής σε περίπτωση μη σωστής φροντίδας γρήγορα εμφανίζει κατακλίσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του, κάτι που θα επιβαρύνει και τον ίδιο αλλά και το ταμείο με τα πολύ ακριβά υλικά που είναι απαραίτητα για την θεραπεία των κατακλίσεων.

Παρόλα αυτά εδώ και δύο μήνες έχει διακοπεί η δωρεάν παροχή αυτών των υλικών και αυτό συνιστά ακραίας μορφής κοινωνική αναλγησία. Ουσιαστικά καταρρέει το κοινωνικό κράτος αφήνοντας τις πιο ευαίσθητες ομάδες τελείως εκτεθειμένες.

Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως γι αυτή την εξέλιξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ενώ είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της δαπάνης και περίμεναν να πιστωθεί ο λογαριασμός τους με το αντίστοιχο ποσό, τελικά αυτό να μην γίνεται ποτέ. Οι περισσότεροι λόγω της οικονομικής στενότητας εξοφλούσαν το χρέος τους όταν τους καταβαλλόταν το ποσό που δικαιούνταν, με συνέπεια τώρα να έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Απαιτείται στοιχειώδης ανθρωπισμός και πολιτική βούληση για να ξεπεραστεί άμεσα αυτή η θλιβερή κατάσταση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να αρχίσει άμεσα η παροχή του απαραίτητου παραφαρμακευτικού υλικού στις προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών;                                                                                                                                                                         

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.