Αιγαία Ζεύξη και Δήμος Λήμνου


Διαβάσαμε από το δελτίου τύπου του δήμου Λήμνου ότι για το νέο έργο της «ΑΙΓΑΙΑΣ ΖΕΥΞΗΣ», ο Δήμος  θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η σε βάθος ενημέρωση των κατοίκων που άλλωστε πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των καθ’ υλών αρμόδιων κρατικών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Επιφυλάχθηκε επίσης ο Δήμος Λήμνου, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, για την εξέταση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο νησί. Θα έλεγα βέβαια ότι πολύ καλά έκανε καθόσον στο παρελθόν είχαμε πάμπολλα παραδείγματα που η διαφάνεια αποτελούσε εμπόδιο στα «γενικότερα σχέδια ανάπτυξης του νησιού». Στο πλαίσιο αυτό κύριε Δήμαρχε  θα ήθελα με την ιδιότητα του πολίτη της Λήμνου  :

- Να ξέρουμε που θα τοποθετηθούν. Στη θάλασσα ή στη στεριά. 

Εκείνο που με προβληματίζει κύριε Χατζηδιαμαντη είναι πότε πρόλαβε η εταιρία και έκανε τις μετρήσεις και έχει προσδιορίσει τις θέσεις των ανεμογεννητριών; Μήπως έχει καμία σχέση με τις κεραίες που είχαν τοποθετηθεί πριν από 3 χρόνια σε αρκετά σημεία του νησιού χωρίς να ρωτηθεί κανένας; Τότε που  δήμαρχος Κούταλης έψαχνε εναγωνίως να μάθει ποιός τις τοποθέτησε; Αν ναι μάλλον θα πρέπει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο γιατί δεν ρωτήθηκε η τότε τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.

-Να μάθουμε αν είναι αλήθεια ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου σε όλα τα νησιά είναι 2 δις ευρώ…για δημιουργία συνολικά και όχι μόνο για τη Λήμνο 73 θέσεων εργασίας;

Αν ναι τότε πρόκειται περί  αστειότητας! Τη στιγμή που μια τυπική μοντέρνα μονάδα φυσικού αερίου προϋπολογισμού 0,5 δις ευρώ δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας! Και καταλαμβάνει το 1/100 σε γη, χωρίς να δημιουργεί όχληση περιοίκων. 

-Να ενημερωθούμε για το πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζητούν ως επιδοτήσεις οι κατασκευαστές, από τη φτωχή μας Ελλάδα. Έχει σχέση η εταιρία "ΡΟΚΑΣ" με την ισπανική Ιμπερντόλα.;

 -Θα ήσασταν περισσότερο αξιόπιστοι , εάν μας αναφέρατε και πόσο θα κοστίσει η «δημόσια  γη»  στους κατασκευαστές. Θα ήσασταν ειλικρινείς  εάν μας αναφέρατε πόσα χιλιόμετρα γραμμές και πυλώνες υψηλής τάσης, καθώς και υποσταθμούς σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πάνω στο νησί, για να συνδέσουν τις ανεμογεννήτριες, μέχρι να φτάσουν στο σημείο προσγειάλωσης του «υποβρύχιου καλωδίου».

- Να επιβεβαιώσετε αν είναι αλήθεια ότι οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ραντάρ που θα απομακρύνει τα πτηνά

-Να μας ενημερώσετε πόσες θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από κατοίκους της  Λήμνου;
- Θα ληφθούν υπόψη οι περιοχές Natura όπως τις καθόρισε πρόσφατα ο κύριος Σηφουνάκης;   

Ελπίζω εσείς τουλάχιστον με τη τεράστια εμπειρία που διαθέτετε στο περιβαλλοντολογικό έλεγχο να μην  αναφερθείτε  απλώς στο διαφημιστικό κείμενο που σας έδωσε η εταιρία γιατί  αυτό θα είναι πολύ λυπηρό!

Κύριε Δήμαρχε δεν είμαι αντίθετος στην κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους έργου στο νησί. Είμαι αντίθετος όμως στην έλλειψη διαφάνειας.  Δώστε στην δημοσιότητα τη περιβαλλοντολογική μελέτη και ζητήστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Σκεφθείτε παράλληλα πόσοι θα απολυθούν από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.!!!

Θα περιμένω να δω τις απαντήσεις. Είναι εγωιστικό να απαιτώ να μου απαντήσετε δημόσια αλλά πιστεύω ότι στο δημοτικό συμβούλιο ή σε δελτίο τύπου θα με καλύψετε.

Τελειώνοντας θα ήθελα,  να σας συγχαρώ για τον μέχρι χειρισμό του θέματος και  να αναφέρω σαν γενικό σχόλιο, τη διαπίστωση μου ότι «εάν υπήρχε σοβαρότητα στη χώρα μας, τέτοιου μεγέθους έργα θα σχεδιάζονταν κεντρικά, με διαφάνεια και κανόνες προς όλους.» 

Ιωσήφ Τεντόμας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.