Είναι οι απόστρατοι ''οι γλάστρες'' των εκλογών;


Τι και αν η κοροϊδία του ενιαίου μισθολογίου έρχεται να ενισχύσει το φόβο της οικονομικής εξαθλίωσης στους ήδη χαμηλόμισθούς στρατιωτικούς, μόλις μύρισαν εκλογές τα κόμματα έσπευσαν πάλι να εντάξουν στους εκλογικούς τους συνδυασμούς και αποστράτους στρατιωτικούς, κυρίως στρατηγούς ή ναυάρχους. Περισσεύει άραγε τόσο πολύ το θράσος και η υποκρισία στον τόπο μας;

Και άρχισε το παζάρι για τις σειρές προτεραιότητας στα ψηφοδέλτια επικρατείας, για τις πριμοδοτήσεις στις επαρχίες και άλλα φθοροποιά και αναξιοπρεπή παρόμοια. Τα ΜΜΕ όμως έχουν απομονώσει έντεχνα τον ''Σύνδεσμο της Εθνικής ενότητας’’ που αποτελείται αποκλειστικά από αποστράτους αξιωματικούς γιατί προφανώς χαλάει τα σχέδια ειδικά των μεγάλων κομμάτων.


Τώρα θυμούνται όλοι να διακηρύξουν ότι τιμούν τις ένοπλες δυνάμεις; Με το να στρατολογούν διατελέσαντες στα ύπατα στρατιωτικά αξιώματα για να προσδώσουν κύρος στα ψηφοδέλτια, είτε για να καλύπτουν τα κενά τους; «Εφόσον τον εκφράζει κάποιο κόμμα, ένας πρώην αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. τίθεται ή στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ύστερα από πρώην πρωθυπουργό, πρώην πρόεδρο της Βουλής, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τα άλλα ανάλογα αξιώματα της πολιτείας, ή τιμητικώς στην τελευταία θέση», η γνώμη ενός κατ' εξοχήν αρμόδιου, του επίτιμου αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. στρατηγού ε.α. Ιωάννη Βερυβάκη. Μας έκανε εντύπωση, όταν την ακούσαμε και απλώς την καταγράφουμε, ως δείγμα ρεαλιστικής προσέγγισης, είδους εν ανεπαρκεία στην κοινωνία μας.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις από την άλλη πλευρά είναι η χρυσή ευκαιρία για τους αξιωματικούς οι οποίοι δεν προβλέπουν ρόδινη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, βλέπουν να χάνουν το δικαίωμα του εφάπαξ που πληρώνουν κάθε μήνα χωρίς τελικό αντίκρισμα  και σκοπεύουν να βγάλουν οριστικά και αμετάκλητα τη στολή και να κάνουν καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.

 Στη χώρα μας διεξάγονται βουλευτικές εκλογές κατά μέσο όρο κάθε διόμισι χρόνια. Αν υπολογίσει κανείς τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, κάθε δύο χρόνια υπάρχει προσφυγή στις κάλπες. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πόσο μεγάλη είναι η αιμορραγία του στρατεύματος σε στελεχικό δυναμικό, το οποίο βάζει υποψηφιότητα με οποιονδήποτε συνδυασμό εθνικής, ή τοπικής εμβέλειας και αυτομάτως θέτει εαυτόν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Από τον Ιούνιο του 1989  μέχρι σήμερα  αποχώρησαν από το στράτευμα  με τις εκλογές,  περίπου το 35% του συνολικού τους δυναμικού.

«Εδώ που τα λέμε είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Καταθέτεις τα χαρτιά σου και την επόμενη μέρα δεν πηγαίνεις στο γραφείο σου», είπε χαρακτηριστικά ένας ανώτατος αξιωματικός. Βέβαια  οι απόστρατοι είναι οι... φτωχούληδες της κάλπης ! Δυστυχώς άλλο υποψήφιος και άλλο γλάστρα.

Στη συρρίκνωση του καιρού μας, η οποία βρίσκεται, δυστυχώς, σε εξέλιξη και μακάρι να είναι η τελευταία, αν το κράτος είναι ανίκανο να την αποτρέψει, τουλάχιστον ας αξιοποιεί ρεαλιστικά και χωρίς προκαταλήψεις τις υγιείς του δυνάμεις, οι οποίες έρχονται με το πάθος της δημιουργίας και το θέτουν σε κίνηση με το υπάρχον αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.

Σ.Κ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.