Τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου προκηρύχθηκαν  και μαζί με αυτές φανερώθηκαν  τα δύο πρόσωπα της πολιτικής που θα πρέπει να επιλέξουμε . Τα  δύο πρόσωπα του Ιανού.

Η πραγματική φύση της πολιτικής είναι παντού διφυής. Η εικόνα του θεού με τα δύο πρόσωπα είναι η πραγματική υπόσταση της πολιτικής όχι μόνο σήμερα αλλά πάντοτε.  Είναι η εξουσία για την επικράτηση μίας κοινωνικής τάξης είτε  η ένταξη και  αφομοίωση όλων σε μία για το κοινωνικό καλό. Το διακύβευμα όμως σε αυτές τις εκλογές είναι να δούμε αν η κατεστημένη εξουσία του μνημονίου είναι το εργαλείο κυριαρχίας ορισμένων τάξεων πάνω σε άλλες ή αφομοίωση όλων των ατόμων σε μία κοινότητα προς το γενικό καλό. Δηλαδή την ΕΕ.......


Η σχέση του ανταγωνισμού των τάξεων με αυτή της εντάξεως σε μία είναι περίπλοκη.  Κάθε αμφισβήτηση της υπάρχουσας κοινωνικής τάξεως είναι μία εικόνα και προπομπός μιας ανώτερης τάξεως πιο αυθεντικής. Έτσι εμφανίζεται και το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως αλήθεια στην Ελληνική περίπτωση; Μήπως ο αγώνας εφαρμογής του μνημονίου αποτελεί μια προσπάθεια ουσιαστικής  εντάξεως της Ελλάδας στη Δυτική κοινωνία; Μήπως  η πρόταση των κομμάτων που υποστηρίζουν το μνημόνιο δίνουν τη λύση που απαιτεί θυσίες αλλά είναι μακροπολιτική και όχι μικροπολιτική του σήμερα άντε και του αύριο;

Δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα της πολιτικής. Βασίζεται σε επιλογές, υποχρεώσεις και οι αρχές της είναι σχετικές. Οι αξίες της δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα πάντοτε. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει και αυτή η σύγχυση. Θα πρέπει να εξετάσουμε την σχέση της με την ηθική, την μικροπολιτική και το συμβόλαιο μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνουμένων.


Δεν πρέπει να γίνει αγώνας των πολιτών απέναντι στην εξουσία αλλά ούτε η υπόσχεση στη κοινωνία της αφθονίας. Το σφάλμα της ΝΔ είναι ότι δεν έχει πείσει ότι το συμβόλαιο που προτείνει είναι ανθρωποκεντρικό . Η Ν.Δ. θα μπορεί να αποτελεί πόλο συσπείρωσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για:

-Να αναδείξει το πραγματικό διακύβευμα για την χώρα που είναι ευρώ ή δραχμή, να προσδιορίσει πέντε σημεία του μνημονίου για επαναδιαπραγμάτευση.
-Να αξιοποιήσει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπιέσει το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου και τη Χρυσή Αυγή, να διεισδύσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
-Να κινηθεί με όρους σχηματισμού μιας ευρύτερης παράταξης ενσωματώνοντας όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές τον ανέδειξαν σε κυρίαρχο πόλο του αντιμνημονιακού μπλοκ. Έχει αποφασίσει σταδιακά να γίνει ο μοναδικός πόλος αυτού του μπλοκ.  Είναι βέβαιο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κρυφή ατζέντα. Γνωρίζει ότι η καταγγελία ή οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για το μνημόνιο οδηγούν στη δραχμή. Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν βέβαιη την επιστροφή της χώρας στη δραχμή αφού η συνταγή του Μνημονίου δεν βγαίνει και δεν την αποδέχονται οι Έλληνες πολίτες. Μόνο που αυτά δεν λέγονται ανοικτά και ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία.

Ο καταλληλότερος χρόνος για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όταν διογκωθεί περισσότερο το αντιευρωπαϊκό κλίμα στη χώρα, όταν επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές συνθήκες.

Τα πρώην μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., πιστεύουν ότι «στριμώχνουν» το ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας την αδιαλλαξία του και επισημαίνοντας ότι οι επιλογές του κ. Τσίπρα οδηγούν την Ελλάδα έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι λάθος μεγάλο.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στο 30 – 35% του ελληνικού λαού που τα έχει χάσει σχεδόν όλα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε όλους αυτούς δεν λέει τίποτα το ευρώ και κυρίως δεν τους δίνει κανείς άλλος κάποια ψήγματα ελπίδας και ο κ. Τσίπρας θέλει χρόνο για να μπορέσει να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση εκκίνησης που είχε το ΠΑΣΟΚ το 1981.

Το 2012 για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ήταν για το ΠΑΣΟΚ το 1977 όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.  Κυρίως προτιμά το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κέρδη που απορρέουν από αυτή

Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει    να αποδείξει είναι ότι η πολιτική της Ελλάδας θα πρέπει να στηρίζεται στη γεωγραφία της.

Καλός, χρυσός ο Αλέξης... αλλά στα εθνικά θέματα πρέπει να συμμαζευτεί..

Εσείς πιο πρόσωπο του Ιανού βλέπετε;

Εγώ σαφέστατα προτιμώ το φιλοευρωπαϊκό.

Μόλλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.