Γυναικεια Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη


Ισαβέλλα Γιδαράκου   καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα τελευταία 15 χρόνια η επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας-κλειδί για την οικονομική ανάπτυξή. Ευρωπαϊκή  ένωση θεωρεί τις μικρές επιχειρήσεις βασική πηγή επιχειρηματικού δυναμισμού και καινοτομίας και προσβλέπει ειδικότερα σ΄αυτές να διαδραματίσουν το δικό τους πόλο για να γίνει η Ευρώπη η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία.

Σε όλο τον κόσμο η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι τα τελευταία χρόνια ένα ανερχόμενο φαινόμενο. Η μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων που αναπτύσσουν συμβάλλει στην σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των τοπικών οικονομιών και αναδεικνύει ένα νέο πόλο για τις γυναίκες στο μεταβαλλόμενο με ταχείς ρυθμούς σήμερα οικονομικό περιβάλλον. Σε τοπικό επίπεδο , και ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο, η επιχειρηματικότητα εκτιμάται ως μέσο για την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και ενσωμάτωσης τους στη διαδικασία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του χώρου αυτού........


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει την επιδίωξη της διεύρυνσης της επιχειρηματικότητας στους βασικούς άξονες της Ε.Σ.Α. (Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση ) και η ελληνική πολιτεία εναρμονίζοντας τις πολιτικές της με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. έχει εντάξει την γυναικεία επιχειρηματικότητα ως ένα από τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής της.
Ενώ όμως η θεωρητική νομιμοποίηση αναφορικά με τον πόλο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, γενικότερα αλλά και στον αγροτικό χώρο ειδικότερα , είναι σχετικά πληθωρική , η εμπειρική έρευνα μόλις τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται , φωτίζοντας πρακτικές πλευρές του φαινομένου.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν την μορφή επιχειρηματικότητας που θεωρήθηκε ότι ήταν καλό εργαλείο κινητοποίησης των γυναικών του αγροτικού χώρου να ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ και υποστηρίχτηκε η σύσταση τους από διάφορους δημόσιους και τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς . Σε επίπεδο χώρας έχουν συσταθεί 112 περίπου  συνεταιρισμοί με 2500-3000 μέλη συνολικά . Σε έν α βαθμό πρόκειται για ευημερία των αριθμών, καθώς σε πραγματική λειτουργία βρίσκονται πολύ λιγότεροι.

Οι περιπτωσιολογικές μελέτες δείχνουν την κυριαρχία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των γυναικών . Η ατομική μορφή κυριαρχεί στις 90 %  περίπου των περιπτώσεων .Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως ως φορείς αυτοαπασχόλησης , στηριζόμενες όταν είμαι απαραίτητο σε πρόσθετη εργατική δύναμη από το στενό ή ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση η αντίληψη του χώρου των επιχειρήσεων ως ανδροκρατούμενου φαίνεται πως αποδυναμώνεται σταδιακά τόσο στην κοινή γνώμη, στο χώρο των συναλλαγών ανδρών και γυναικών επιχειρηματιών μεταξύ τους όσο και στην λειτουργία των οικονομικών δόμων.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Γιδαράκου
Πολύ καλό το άρθρο σας για την τη γυναικεία επιχειρηματικότητα , και πολύ φιλολογικό. Σήμερα η επιχειρηματικότητα περνά την ποιο δύσκολη περίοδο, και κατά την γνώμη μου τελεί υπό δίωξη από ένα υδροκέφαλο και ληστρικό κράτος που εάν δει κάποιον να κάνει επιχείρηση οιοδήποτε επιπέδου τον στοχοποιεί, για να τον διαλύσει με φόρους ,( άμεσους και εμέσους).
Όσο δε αφορά την αγροτική επιχείρηση έχει συντελεστεί η πλήρης καταστροφή. Για να το διαπιστώσετε σας προκαλώ να επισκεφτείτε τα Λάβαρα του Έβρου (και όχι μόνον) , για να διαπιστώσετε η ίδια τι έχει γίνει στις περιοχές του Έβρου τις ποιο γόνιμες της Ελλάδος. Όσο για το νησί της Λήμνου σήμερα τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα είναι μόνον για προσωπική κατανάλωση διότι το κόστος παράγωγης είναι πολλαπλάσια ακριβότερα του παραγόμενου προϊόντος. Ίσως να σας ακούγονται παράξενα όλα αυτά αλλά εδώ είμαστε για τα διαπιστώσετε εάν όντος σας ενδιαφέρει. Στην Λήμνου επί πλέον έχουμε την ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΩΝ, που τείνει να γίνει η κατάρα του Φαραώ.


Κανταρας Στέλιος
Λήμνος

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.