Εμεις στη Λήμνο τι κάνουμε;

Είναι γεγονός ότι πολλά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας θετικά ή αρνητικά και εμείς είτε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο είτε λόγω προβλημάτων  της ενημέρωσής μας από τους αρμόδιους φορείς, δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου. Το έχετε ξανακούσει; Προσωπικά δεν σας κρύβω διάβασα και ενημερώθηκα γιαυτό προσφατα

Το Ενεργειακό Γραφείο -Αιγαίου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2008 για την υποστήριξη των νησιών του Αιγαίου στον ενεργειακό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη και ωρίμανση έργων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο στρατηγικός στόχος του ενεργειακού γραφείου είναι η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά και η προώθηση τεχνολογιών και πρακτικών για ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.



Οι κύριοι άξονες δράσης για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και ο συντονισμός των επαφών της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση, τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τις τοπικές κοινωνίες και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Μέσω αυτής της προσέγγισης το ενεργειακό γραφείο επιδιώκει αφ' ενός να ωριμάσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας μέχρι το στάδιο της χρηματοδότησης και αφ' ετέρου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ως προς την αποδοχή των παραπάνω έργων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Ενδεικτικές δράσεις που υλοποιούνται από το ενεργειακό γραφείο περιλαμβάνουν:
  • Στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός
  • Εκπόνηση σχεδίων δράσης αειφόρου ενέργειας
  • Ενθάρρυνση νέων επενδυτικών σχημάτων
  • Υποστήριξη και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στο τοπικό επίπεδο
  • Δικτύωση με άλλα Ευρωπαϊκά νησιά και σχετικές δομές
  • Ενίσχυση της ανταλλαγής εμπειρίας
  • Ενίσχυση του διαλόγου με τους πολίτες


Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και με εκπροσώπους τοπικών φορέων από τον χώρο της αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης αλλά και με τεχνικούς, επιστήμονες και μελετητές του νησιού που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας έχει σχεδιάσει μια  εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Ρόδου σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτό προσκαλούν τους πολίτες, να δηλώσουν συμμετοχή για την εθελοντική  ομάδα, με  προαπαιτούμενο τις  βασικές γνώσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.
H ομάδα εθελοντώνθα εκπαιδευτεί από το Ενεργειακό Γραφείο και  θα παρέχει δωρεάν ενεργειακούς ελέγχους σε κατοικίες της Ρόδου. Οι πολίτες, που θα δηλώσουν συμμετοχή για την εθελοντική  ομάδα, απαιτείται να έχουν  βασικές γνώσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Βασικό άξονα της εκστρατείας αποτελούν οι δωρεάν Ενεργειακοί Έλεγχοι οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους συνεργάτες του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου,  σε περισσότερες από 20 κατοικίες της Ρόδου, ενώ στόχος είναι ο αριθμός των κατοικιών να φτάσει τις 100.

Κατά τη διενέργεια των Ενεργειακών Ελέγχων παρέχονται συμβουλές για την –χωρίς κόστος– εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση μιας πιο ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς που θα οδηγήσει –εν μέσω οικονομικής κρίσης– στη μείωση του κόστους ενέργειας και των λογαριασμών στα νοικοκυριά του νησιού.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMISE, στόχος του οποίου είναι να βελτιώσει την πληροφόρηση των πολιτών ως προς τις παραμέτρους που καθορίζουν την ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά και να παροτρύνει τα νοικοκυριά της Ρόδου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου.

Και μετά την ενημέρωσή μου η πρώτη απορία μου ήταν

ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.