Αγορά γης. Τι συμβαίνει;

Διαβάζοντας σήμερα μία τοπική εφημερίδα, μία διαφήμιση σε μαύρο χρώμα στη πρώτη κιόλας σελίδα μου κέντρισε το ενδιαφέρον. «Συγκεκριμένη εταιρεία αγοράζει αγροτεμάχια  από τους κατόχους γης μεγάλης έκτασης, στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, και μάλιστα  με εμπιστευτικότητα.» Δεν αναφέρομαι στους διαφημιζόμενους επιχειρηματίες που κάνουν σαφώς την δουλειά τους, αλλά είναι γεγονός ότι, η εισαγωγή του φόρου για τα αγροτεμάχια, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί, εκτιμάται από φορείς της αγοράς ότι θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην κτηματαγορά και θα ανατρέψει -μάλλον οριστικά την υπάρχουσα νοοτροπία να πάρουμε ένα οικοπεδάκι να μας βρίσκεται.   

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και στην αγορά των οικοπέδων, με τη μορφή μαζικών 

πωλήσεων από ιδιοκτήτες που είχαν ακολουθήσει την παραπάνω νοοτροπία και πλέον διαπιστώνουν ότι το οικόπεδο που είχαν αποκτήσει πριν από μερικές δεκαετίες και που σκόπευαν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, θα τους επιβαρύνει πλέον οικονομικά και μάλιστα σε ετήσια βάση. Πάντως, σε πρώτη φάση, ο νέος φόρος επί των αγροτεμαχίων, εφόσον εφαρμοστεί με βάση την πρόταση που κατατέθηκε, αναμένεται να επιβαρύνει τις μεγάλες ιδιοκτησίες και τις μεγάλες αγροτικές γαίες. Από το 2015 και μετά, ο φόρος στα αγροτεμάχια αναμένεται ότι θα υπολογίζεται με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Μήπως τελικά  των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν;  

Με προβλημάτισε αρκετά ομολογώ αν θα πρέπει να πουλήσω ή όχι. Μήπως θα πρέπει να λάβω υπόψη μου τις επερχόμενες  ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για την «τράπεζα γης»;  Τώρα θα τα αγοράσουν όσο-όσο ενώ από το ερχόμενο φθινόπωρο το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υπολογίζει με αυτόματο τρόπο την αξία των οικοπέδων των οικοδομικών συνεταιρισμών και θα επιτρέπει την ανταλλαγή τους με καθαρές εκτάσεις, καθώς και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Πιστεύω θα με συμφέρει καλύτερα.

Τώρα τι θα γίνει το φθινόπωρο ! Ο νέος θεσμός, που καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοδομικών συνεταιρισμών, που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων να αποκτήσουν δυνατότητα δόμησης σε νέες καθαρές μη δασικές εκτάσεις. Ταυτοχρόνως, επίσης μέσω της «τράπεζας γης», με τη μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα μπορούν να αποζημιώνονται και απλοί ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν από διατηρητέα κτήρια, ρυμοτομούμενα οικόπεδα, αλλά και για την απόσυρση παλαιών ακινήτων, προκειμένου να γίνονται αστικές αναπλάσεις, σε πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχές.

Άσχημα πράγματα έβαλα στο μυαλό μου. Τώρα που έχει ανάγκη ο κόσμος; Σκανδαλίστηκα. Ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης;  Γιατί αγόραζε κάποιος Π ή Λ μεγάλες εκτάσεις στη Λήμνο; Πολλά γιατί. Θα περιμένω λοιπόν.

Μια εφημερίδα είπα να διαβάσω και εγώ αλλά τελικά ζαλίστηκα. 
ΛΜ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.