Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ



Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και κινητικότητα στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Στην Ελλάδα όμως της κρίσης και του εντεταλμένου πολιτικού συστήματος, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα του τύπου, αν ένας νέος αρχηγός κόμματος μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση .

Για την Νέα Δημοκρατία έχουμε ασφαλώς μία αλλαγή κεφαλαίου μετά τη νίκη του Κυριάκου στις εκλογές. Είναι ένα νέο κεφάλαιο και όχι απλά μία νέα σελίδα που εισέρχεται το κόμμα.  Ο ισορροπιστής και εργασιομανής Κυριάκος κατάφερε να ανατρέψει την ισχυρή αντίσταση κέντρων εξουσίας της ΝΔ και καλείται τώρα να διαχειριστεί, όχι μόνον την πορεία του κόμματος της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που θα συναντήσει στην προσπάθεια του αυτή.
«Απόψε ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Από αύριο έχουμε πάρα πολλή δουλειά», ήταν τα πρώτα λόγια που ανέφερε μετά την εκλογή του.  Προφανώς ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στον λαϊκισμό του κοινοτισμού, ότι προσωπείο και να φορά αυτός, είτε το ακροδεξιό, της παράδοσης, της ενότητας αίματος και φυλής είτε το αριστερό της υποταγής του ατομικού στο κοινωνικό.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο κοινοτισμός αποτελεί μια αρχή η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις προτεραιότητες του φιλελευθερισμού και καταστρέφει το Ελληνικό κράτος εδώ και δύο χρόνια.

Με την εκλογή του, έθεσε ιδεολογικό πρόβλημα ύπαρξης στον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του. Ενεργοποίησε ξεχασμένους ψηφοφόρους της ΝΔ που είτε είχαν ξεγελαστεί προσωρινά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είτε απείχαν από τις ψηφοφορίες. Παράλληλα οδήγησε τους εραστές του κεντρώου χώρου, τους σοσιαλοδημοκράτες, να τον ακολουθήσουν και αυτοί σε μία διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση, προσδοκώντας την αλλαγή της αρνητικής εικόνας που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους.

Έθεσε απλά έναν προβληματισμόΤι θα γίνει αύριο με το ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα δημοκρατικά κόμματα και αν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ελληνική δημοκρατία με ή χωρίς τη βοήθειά τους στη πορεία για πλήρη  Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις αρχές του κοινωνικού-πολιτικού φιλελευθερισμού. Αυτή ήταν και η χαριστική βολή που ανέτρεψε σχεδιασμούς και προσδοκίες ορισμένων κύκλων στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό και φυσικά  δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα κόμματα που δεν άργησαν να φανούν.

Μερικοί βεβαίως ίσως αναρωτηθούν για το κατά πόσο είναι εφικτή η συμβίωση της φιλελεύθερης υπεράσπισης των ελευθεριών με την σοσιαλιστική προσέγγιση ότι η πολιτική πρέπει να εξασφαλίζει καταρχάς και πρωτίστως το καλό της κοινωνίας. Είναι προβληματισμός που βασίζεται σε λάθος δεδομένα και παλαιά σκέψη. Το είδαμε στη πράξη και πρόσφατα. Λειτούργησε με επιτυχία. Αμφότεροι ο  φιλελευθερισμός και ο δημοκρατικός σοσιαλισμός έχουν ως στόχο και αφετηρία την προστασία του  ελεύθερου ατόμου. Αυτή είναι η ελευθερία που προκύπτει μέσα από την προσφορά ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών για κάθε ξεχωριστό άτομο είναι και ο συνδετικός τους κρίκος.

Οι οργανωμένες κοινωνίες φτιάχνονται από πολίτες που πιστεύουν στους εαυτούς τους. Μόνο τέτοιοι πολίτες κατανοούν τι σημαίνει πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Εξάλλου φιλελευθερισμός και δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι αλληλοσυμπληρούμενα ιδεολογικά ρεύματα, με κοινή αρχή το «τόλμησε να σκεφτείς και σκέψου ο ίδιος». Για το λόγο αυτό, η τελική λύση στο πολιτικό - ιδεολογικό πρόβλημα της χώρας θα προκύψει μόνο από την δημιουργία έμπεδου ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. 

Αυτό είναι και το μήνυμα έδωσε και η εκλογή του Νέου αρχηγού της ΝΔ στον οποίο εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία.

Μόλλη Μαχαίρα
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.